saya mahu bercerita...

Terasa sungguh nak berkongsi sesuatu.
Sesuatu yang mungkin mampu memberi manfaat,kesedaran dan hidayah Allah.
Mungkin!
Sudi tak untuk mendengar cerita perkongsian saya?
Tentang sahabat nabi.Boleh?
sikit je.
sudi-lah!Boleh-lah!

*************

Wajahnya selalu berseri.Matanya bersinar.Tubuhnya tinggi kurus.Setiap mata senang melihat kepadanya. Dia selalu ramah tamah, sehingga setiap orang merasa simpati kepadanya.

Di samping sifatnya yang lemah lembut itu,dia sangat tawadhu’ (rendah hati) dan sangat pemalu.Tetapi bila berhadapan dengan suatu urusan penting,dia sangat cekap bagaikan singa jantan bertemu musuh.

Dia-lah manusia kepercayaan Muhammad S.A.W..Namanya ‘Amir bin ‘Abdillah bin Jarrah Al Fihry Al Qurasyi”,dipanggil “Abu ‘Ubaidah Al-Jarrah”.

‘Abdullah bin ‘Umar pernah bercerita tentang sifat-sifatnya yang mulia.Katanya: “Ada tiga orang Quraisy yang sangat cemerlang wajahnya,tinggi akhlak dan sangat pemalu.Bila berbicara,mereka tidak pernah berdusta.Dan apabila orang berbicara kepada mereka,mereka tidak cepat-cepat mendustakan. Mereka itu ialah: Abu Bakar As-Siddiq, ‘Uthman bin ‘Affan, dan Abu 'Ubaidah bin Jarrah.”

Abu ‘Ubaidah termasuk kelompok pertama masuk Islam. Dia masuk Islam ditangan Abu Bakar As-Siddiq,sehari selepas Abu Bakar masuk Islam.Waktu itu beliau menemui Rasulullah S.A.W. bersama-sama dengan ‘Abdul Rahman bin ‘Auf, ‘Utsman bin Mazh’un dan Arqam bin Abi Arqam untuk mengucapkan syahadah di hadapan beliau.Mereka tercatat sebagai tiang-tiang pertama dalam pembangunan mahligai Islam yang agung dan indah.

Abu ‘Ubaidah adalah antara mereka yang merasai 'era penindasan' kaum musyrikin terhadap kaum Muslimin Makkah.Dia turut menderita bersama-sama kaum muslimin yang awal memeluk Islam, turut sama merasai kekerasan,kesulitan dan kesedihan, yang tak pernah dirasakan oleh pengikut agama-agama lain di muka bumi ini.Bahkan ujian yang dialami Abu ‘Ubaidah dalam perang Badar,melebihi segala macam kesusahan yang kita pernah alami.

Abu ‘Ubaidah turut berperang dalam perang Badar.Dia menyusup ke barisan musuh tanpa takut mati.Tetapi tentara berkuda kaum musyrikin menghalang dan sentiasa memburunya.Terutama seorang lelaki musyrikin yang mengejar Abu ‘Ubaidah dengan sangat lincah,ke mana sahaja Abu 'Ubaidah berada.Akan tetapi,Abu ‘Ubaidah selalu bertindak menjauhkan diri dari orang tersebut.Sahabat sekalian,takdir Allah telah menjatuhkan Abu 'Ubaidah ke tanah ketika aksi 'kejar-mengejar' tersebut.Abu 'Ubaidah tangkas berwaspada,menanti kehadiran si fulan tersebut.Ketika si fulan itu semakin hampir dengannya,dengan tindakan yang sangat pantas dan tepat,Abu 'Ubaidah menghayunkan pedangnya,tepat di kepala si fulan terssebut.Musuh itu tewas di hadapan Abu 'Ubaidah.

Musuh itu..Musuh itu..Musuh itu..adalah,'Abdullah bin Jarrah.Ya!Ayah dia.Walidnya,abahnya,bapanya,abinya atau macam-macam panggilan lain yang 'sama waktu' dengannya.

Saksikan,keimanannya.Abu 'Ubaidah tidak membunuh bapanya.Tetapi dia membunuh kemusyrikan yang bersarang dalam peribadi bapanya. 

“Kamu tidak akan mendapati suatu kaum yang beriman kepada Allah dan Hari Kiamat, saling berkasih sayang dengan orang-orang yang menentang Allah dan Rasul-Nya,sekalipun orang-orang itu bapa-bapa,atau anak anak,atau saudara-saudara,ataupun keluarga mereka.Mereka itulah orang-orang yang Allah telah menanamkan keimanan dalam hati mereka dan menguatkan mereka dengan pertolongan yang datang daripada-Nya.Dan dimasukkan-Nya mereka ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai,mereka kekal di dalamnya.Allah redha terhadap mereka dan mereka pun merasa redha terhadap (limpahan rahmat)-Nya.Mereka itulah golongan Allah.Ketahuilah, bahawa sesungguhnya golongan Allah itulah golongan yang beruntung.” (Al Mujadalah: 22)

Muhammad bin Ja’far menceritakan, “Pada suatu ketika para utusan kaum Nasrani datang menghadap kepada Rasulullah.Kata mereka, “Ya, Aba Qasim! Kirim-lah bersama kami seorang sahabat Anda yang mampu menjadi hakim antara kami. Kami lebih redha menerima keputusan yang ditetapkan oleh kaum muslimin.”

Jawab Rasulullah, ‘Kembali-lah kamu pada petang nanti,akan aku utuskan orang kepercayaanku padamu”

Kata ‘Umar bin Khattab, “Saya pergi menunaikan solat Zuhur lebih cepat dari biasa.Saya tidak ingin tugas itu diserahkan kepada orang lain,kerana saya ingin mendapatkan gelaran "orang yang paling dipercayai".Selesai solat Zuhur,Rasulullah melihat ke kanan dan ke kiri.Saya menonjolkan diri supaya Rasulullah melihat saya. Tetapi baginda tidak melihat kepada kami.Setelah baginda melihat Abu ‘Ubaidah bin Jarrah,bginda memanggil seraya berkata kepadanya,‘Pergilah engkau bersama mereka. Adili dengan baik akan perkara yang mereka selisihkan.”

Abu ‘Ubaidah bukanlah sekadar orang kepercayaan semata-mata.Bahkan dia seorang yang berani memikul kepercayaan yang dibebankan kepadanya.Keberanian itu ditunjukkannya dalam pelbagai peristiwa dan tugas yang dipertanggung jawabkan kepadanya.Pada suatu hari Rasulullah saw. mengirim satu pasukan yang terdiri dari para sahabat untuk menghalang kabilah Quraisy.Baginda mengangkat Abu ‘Ubaidah menjadi ketua pasukan,dan bekal mereka hanya dengan sekarung kurma.Tidak lebih!Kerana itu Abu ‘Ubaidah membahagi-bahagikan kepada askar-askarnya sehari sebuah kurma bagi seorang.Mereka mengulum kurma itu seperti menghisap gula-gula,kemudian,minum.Begitu-lah rutin mereka selama beberapa hari.

Sewaktu kaum muslimin 'kurang bernasib baik' dalam perang Uhud,kaum musyrikin cuba untuk membunuh Rasulullah saw.Kaum Musyrikin,tatkala melihat keseronokan dan keasyikan kaum Muslimin mengutip harta rampasan perang,mengambil kesempatan tersebut untuk berpatah balik dan mengepung kaum Muslimin dari belakang.Para sahabat nabi yang terdekat dan gagah-gagah pada ketika itu berada di barisan paling hadapan,sedangkan Rasulullah berada pada barisan yang paling belakang.Bermakna,Rasulullah adalah orang pertama yang menjadi sasaran kaum Musyrikin yang berpatah balik dan orang pertama yang menyedari kehadiran tentera musyrikin.Sengaja saya mahu ceritakan kepahlawanan Baginda yang tercinta ketika peperangan tersebut.Baginda Rasulullah mempunya dwi pilihan ketika itu.

1)Menyelamatkan diri dan sahabat-sahabat sekitar dengan menyembunyikan diri di kawasan selamat.

2)Memanggil para sahabat untuk berkumpul dan melakukan pengunduran terancang.Sangat berisiko!

Sahabat-sahabat,Rasulullah memilih pilihan yang ke-2.Tatkala Rasulullah memanggil para sahabatnya,"Aku di sini",kaum musyrikin mendengar panggilan tersebut.Dan semua senjata mengarah pada nabi.Dikala itu,cuma ada 9 orang yang berada di sisi nabi,7 orang ansar dan 2 orang muhajirin.& orang ansar tersebut,seorang demi seorang gugur mempertahankan nabi.Sedang 2 orang lainnya,terus gagah mempertahankan Rasulullah.Mereka ialah Sa'ad bin Abi Waqash,pemanah tepat dan Talhah bin 'Ubaidullah,pakar bermain pedang.Pun begitu,2 orang untuk melawan beratus-ratus tentera Musyrikin,tidak akan mampu untuk menangkis balingan tombak yang melukakan pipi kanan,pipi kiri dan bibir nabi.(Aduh!Laknat Allah ke atas mereka),dan pukulan di dahi nabi sehingga luka dahi baginda! serta tetakan pedang pada bahu nabi,sehingga menyebabkan nabi mengadu kesakitan berbulan-bulan lamanya!(Moga mereka yang berbuat demikian sedang di azab di dalam kubur!)

Peristiwa tersebut berlaku dengan sangat pantas.Sahabat-sahabat di barisan hadapan segera berpatah balik ke belakang,kerana  memikirkan keselamatan Rasulullah,termasuk Abu ‘Ubaidah.Setibanya Abu 'Ubaidah di sisi nabi,pantas dia memagar nabi dengan dadanya,mempertaruhkan dadanya,ditembus panah kaum musyrikin,demi keselamatan Rasulullah saw.Ketika pertempuran telah usai,sebuah taring Rasulullah telah patah.Kening baginda luka,dan di pipi baginda tertancap dua mata rantai baju besi beliau.Abu Bakar menghampiri Rasulullah,hendak mencabut kedua mata rantai itu dari pipi baginda yang mulia.

Lantas Abu ‘Ubaidah berkata,“Biarlah saya yang mencabutnya!”.Abu ‘Ubaidah sangat bimbang kalau-kalau Rasulullah kesakitan bila dia mencabut dengan tangan.Maka,dia menggigit mata rantai itu kuat-kuat dengan giginya lalu ditariknya sambil menggosok-gosok pipi Rasulullah,bimbangkan kesakitan Rasulullah.Setelah mata rantai itu tercabut,gigi Abu ‘Ubaidah tercabut satu.Kemudian,dia menggigit pula mata rantai yang sebuah lagi.Setelah tercabut,gigi Abu ‘Ubaidah turut tercabut buat kali kedua.

Rasulullah,tatkala Abu 'Ubaidah al-Jarrah cuba mencabut mata rantai tersebut, telah berkata,"Lindungi-lah saudaramu,kerana telah menjadi kewajipan syurga untuknya"(Subhanallah!)

Abu ‘Ubaidah selalu mengikuti Rasulullah berperang dalam setiap peperangan yang dipimpin baginda,sehingga beliau wafat.

Dalam musyawarah pemilihan Khalifah yang pertama (Yaumus-saqifah),‘Umar bin Khattab menghulurkan tangannya kepadà Abu ‘Ubaidah seraya berkata, “Saya memilih Anda dan bersumpah setia dengan Anda.Kerana saya pernah mendengar Rasulullah saw. bersabda:.

“Sesungguhnya tiap-tiap umat mempunyai orang yang dipercayai.Orang yang paling dipercayai oleh ku dan ummat ini adalah Anda (Abu ‘Ubaidah).”

Abu ‘Ubaidah menjawab, “Saya tidak mahu mendahului orang yang pernah disuruh Rasulullah untuk mengimami solat sewaktu baginda masih hidup (Abu Bakar).Meskipun baginda telah wafat,marilah kita berimamkan nya(Abu Bakar) juga.”

Mereka sepakat memilih Abu Bakar menjadi Khalifah pertama,Abu ‘Ubaidah sebagai penasihat dan pembantu utama bagi Khalifah.

Setelah Abu Bakar, jabatan khalifah berpindah ke tangan ‘Umar bin Khattab Al Faruq.Abu ‘Ubaidah selalu dekat dengan ‘Umar dan tidak pernah membangkang perintahnya,kecuali sekali.

Perintah Khalifah ‘Umar yang bagaimanakah yang tidak dipatuhi Abu Ubaidah?

Peristiwa itu terjadi ketika Abu ‘Ubaidah bin Jarrah memimpin tentara muslimin menakluk wilayah Syam (Syria).Dia berhasil memperoleh kemenangan demi kemenangan,berturut-turut,sehingga seluruh wilayah Syam berada di bawah kekuasaannya bermula dari tepi sungai Furat di sebelah Timur sampai ke Asia Kecil di sebelah Utara.Sementara itu,di negeri Syam berjangkit penyakit menular (Ta’un) yang amat berbahaya,yang belum pernah terjadi sebelumnya,sehingga mengorbankan banyak nyawa.Khalifah ‘Umar datang ke Madinah,sengaja hendak menemui Abu ‘Ubaidah.Tetapi,situasi di Madinah ketika itu tidak mengizinkan Al-Faruq memasukinya.Lalu ‘Umar menulis surat kepada Abu ‘Ubaidah (lebih kurang begini-lah):

“Saya perlu berjumpa saudara.Tetapi saya tidak dapat berjumpa Saudara kerana wabak penyakit yang sedang menular dalam kota.Kerana itu,bila surat ini sampai ke tangan saudara pada malam ini,saya berharap saudara sudah berangkatuntuk berjumpa dengan saya di luar kota sebelum Subuh.Dan apabila surat ini sampai pada waktu siang,saya berharap saudara berangkat sebelum waktu petang.”

Setelah surat Khalifah tersebut dibaca  oleh Abu ‘Ubaidah,dia berkata, “Saya tahu maksud Amirul Mu’minin memanggil saya.Beliau ingin supaya saya menyelamatkan diri daripada penyakit merbahaya ini"

Abu 'Ubaidah membalas surat Khalifah,katanya;

“Ya, Amirul Mu’minin! Saya faha,i maksud Khalifah memanggil saya.Saya berada di tengah-tengah tentera muslimin,saya sedang bertugas memimpin mereka.Saya tidak ingin meninggalkan mereka dalam bahaya hanya untuk menyelamatkan diri sendiri. Saya tidak ingin berpisah dengan mereka,sehingga Allah memberi keputusan kepada kami semua (selamat atau binasa).Maka bila surat ini sampai ke tangan Anda,maafkan-lah saya tidak dapat memenuhi permintaan Anda,dan beri-lah keizin untuk saya tetap tinggal bersama-sama mereka.”

Setelah Khalifah ‘Umar selesai membaca surat tersebut,beliau menangis sehingga air matanya meleleh ke pipinya.Kerana sedih dan terharu melihat 'Umar menangis,maka orang yang disamping beliau bertanya, “Ya, Amiral Mu’ minin! Apakah Abu ‘Ubaidah sudah wafat?”

“Tidak!” jawab ‘Umar. “Tetapi dia berada di ambang kematian.”

Dugaan Khalifah tersebut tidak salah.Kerana tidak lama sesudah itu,Abu ‘Ubaidah dijangkiti wabak yang sangat berbahaya.Sebelum kematiannya Abu ‘Ubaidah berwasiat kepada seluruh angkatannya:

“Saya berwasiat kepada kamu sekalian.Jika wasiat ini kalian terima dan laksanakan, kalian tidak akan sesat dari jalan yang baik,dan sentiasa berada dalam bahagia.

“Tetaplah menunaikan solat.Laksanakan puasa Ramadhan.Bayar-lah sedekah (zakat).Tunaikan ibadah haji dan ‘umrah.Hendaklah kalian saling menasihati sesama kalian.Nasihati pemerintah kalian,jangan dibiarkan mereka tersesat.Dan janganlah kalian tergoda dengan dunia.Walaupun seseorang itu berusia panjang sampai seribu tahun,namun akhirnya dia akan menjumpai kematian seperti yang kalian saksikan ini.Wassalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh...” Kemudian dia menoleh kepada Mu’adz bin Jabal.

Katanya, “Hai, Mu’adz! Sekarang engkau menjadi Imam (Panglima)!” 

Tidak lama kemudian,ruhnya yang suci berangkat ke rahmatullah.Dia telah tiada di dunia fana.Jasadnya tidak lama pula habis dimakan masa.Tetapi amal pengorbanannya akan tetap hidup selama-lamanya.

Mu’adz bin Jabal berdiri di hadapan jama’ahnya, lalu dia berpidato:

“Ayyuhannaas! (Hai sekalian manusia!) Kita semua merasa sedih kehilangan dia (Abu ‘Ubaidah).Demi Allah! Saya tidak melihat orang yang lapang dada melebihi dia.Saya tidak melihat orang yang lebih jauh dari kepalsuan,selain dia. Saya tidak tahu kalau ada orang yang lebih menyukai kehidupan akhirat melebihi dia.Dan saya tidak tahu,kalau ada orang yang suka memberi nasihat kepada umum melebihi dia. Kerana itu,marilah kita memohon rahmat Allah baginya, semoga Allah melimpahkan rahmat-Nya pula kepada kita semua.

Amin.                                                                                              

                                                                                                                                                     **********

Mampu jadi sepertinya?Sama-sama berusaha.Azam.InsyaAllah